Mondiale markt
Vion levert zijn vleesproducten aan de vleesverwerkende industrie op alle continenten. Vion exporteert in Europa naar landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Griekenland. Buiten Europa gaan de producten onder andere naar Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten.
Marktgerichte productie
Vion neemt de wensen en eisen van de markt als uitgangspunt voor zijn productie. Daarvoor heeft Vion drie marktconcepten ontwikkeld: Good Farming Balance, Good Farming Star en Good Farming Organic. Voor elk concept zijn er andere afnemers; zowel Nederlandse als wereldwijde afnemers. U kunt als varkenshouder een keuze maken uit deze verschillende concepten.

Specials en innovatie
Voor ieder seizoen worden nieuwe, onderscheidende concepten ontwikkeld die inspelen op de actuele trends. Het is een belangrijke voorwaarde voor het goed vermarkten van varkensvlees. Pasen, Kerst en het barbecueseizoen zijn in de basis de momenten waarop specialiteiten zijn terug te vinden in het vleesschap van de supermarkten.
De vleesproducten voor Pasen, zoals speciale rollades, worden in het najaar al ontwikkeld en gepresenteerd aan de retailer. De retailer beslist vervolgens welke producten hij in zijn (feest)assortiment op wil nemen. De kerstperiode en het BBQ seizoen zijn nog belangrijker voor de afzet van onze vleesproducten. De productontwikkeling van deze specialiteiten wordt bijna een jaar op voorhand gestart.
In principe kent Vion twee seizoenen: winter/Kerst en Pasen/zomer/barbecue. Elk seizoen ontwikkelen we weer nieuwe concepten, waarmee we meerwaarde creëren in de markt. Uiteindelijk doen we dat om varkensvleesproducten zo aantrekkelijk mogelijk aan te bieden aan de consument.
Seizoensinvloeden
Mooi weer en veel vrije tijd. De zomer is een geliefd jaargetijde bij de meeste Nederlanders. Voor de varkenssector is de zomer een bijzondere periode; een seizoen vol tegenstrijdigheden. In de zomer groeien varkens minder hard door het warmere weer. Daarnaast is het aanbod traditioneel lager, omdat er in het voorjaar minder varkens worden opgelegd. Dit betekent dat er sprake is van een dalend aanbod. Normaal gesproken houdt een klein(er) aanbod – volgens de reguliere economische regels – hogere prijzen in. Echter, de vraag naar vlees neemt in de zomer ook sterk af in verband met de vakanties. Het prijsvoordeel dat zich normaal gesproken voor varkenshouders voordoet bij een krap aanbod, wordt dan teniet gedaan door een lagere vraag naar vlees.
In tegenstelling tot de zomer gaat meestal in het voorjaar de varkensprijs omhoog. Gemiddeld stijgen de prijzen tussen week 15/16 en week 23/24. Ook de verkoopprijzen van vlees stijgen in deze periode, maar minder sterk en dat betekent concreet dat de inkoopmarkt en de afzetmarkt in het voorjaar behoorlijk uit elkaar lopen. Concreet betekent dit dat er verlies wordt geleden. In eerste instantie ligt dat verlies bij de afnemers van het vlees. Maar als deze afnemers die prijs niet meer willen betalen, bijvoorbeeld omdat de prijzen in de mondiale vleesmarkt veel lager liggen, is een daling van de varkensprijs onvermijdelijk.