Vion in Groenlo slacht 100 procent schoon

GROENLO -  Slachthuis Vion in Groenlo presteert zeer goed als het gaat om schoon slachten. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport over de naleving van hygiëne en dierwelzijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De NVWA onderzocht tweede helft vorig jaar twintig keer of er verontreinigingen in de eindproducten zaten. Dat was nooit het geval.

Uit deze Derde Naleefmonitor Roodvleesslachthuizen blijkt dat het in Nederland over het geheel beter kan. De NVWA heeft vorig jaar vaker verontreiniging op karkassen na het slachten aangetroffen dan in 2016: een daling van 94 procent naar 88 procent. Een score van 100 procent wil zeggen ‘geen verontreiniging’.

Stimulering
Het is voor het eerst dat de NVWA bedrijfsnamen openbaar maakt, waardoor iedereen kan zien hoe een slachthuis het doet. Het moet slachthuizen stimuleren van elkaar te leren en het beter te doen. ,,Slachthuizen hebben eerder laten zien dat het beter kan”, zegt NVWA-directeur keuringen, Jan Meijer.

Bij rood vlees gaat het om vlees van varkens, runderen, schapen, geiten en paarden. Er zijn momenteel 23 grote slachthuizen, die goed zijn voor 90 procent van de slacht in Nederland. De monitor geeft de naleving weer van de regels op het gebied van dierwelzijn en hygiëne.

In de categorieën die bepalen of een bedrijf zich houdt aan de regels voor dierenwelzijn, scoort Vion Groenlo steeds maximaal. Het gaat om aanvoeren, onderbrengen, fixeren, bedwelmen en verbloeden.

Over het publiceren van de bedrijfsnamen zegt landelijk woordvoerder Irene Gloudemans van Vion dat het aansluit bij de transparantie die het bedrijf al jaren nastreeft. Vion publiceert de inspecties van de NVWA op haar website.

De hygiënescores van Vion Groenlo
1. Reinigen en ontsmetten veevervoermiddelen - aantal inspecties: 1 - score: 100%
2. Onthuiden of ontharen - aantal inspecties: 24 - score: 100%
3. Verwijderen van ingewanden - aantal inspecties: 24 - score 96%
4. Ontsmetten gereedschappen/messen - aantal inspecties: 24 - aantal corrigerende maatregelen: 2 - score: 92%
5. Verontreiniging tijdens het slachtproces - aantal inspecties: 22 - aantal corrigerende maatregelen: 8 - score 87%
6. Verontreiniging eindproduct - aantal inspecties: 20 - score 100%
7. Temperatuur bij afvoer - aantal inspecties: 143 - aantal corrigerende maatregelen: 4 - score: 97%