Duitse markt

Duitsland heeft 82 miljoen inwoners die graag varkensvlees eten. De jaarlijkse vleesconsumptie per hoofd van de bevolking ligt op het Europees gemiddelde, maar daarbinnen is het aandeel varkensvlees groot: ruim 40 kilo. Daaronder valt behalve vers vlees en vleeswaren ook alle vlees dat in andere levensmiddelen is verwerkt. Met varkensvleesverbruik behoort Duitsland tot de koplopers.

De gemiddelde Duitser bestaat niet. Er zijn grote regionale verschillen. In het minder welvarende oosten kopen consumenten gemiddeld lager geprijsde vleessoorten. In het meer bourgondische zuiden van Duitsland is de prijs per kilo juist gemiddeld hoog. Vion Food doet in Duitsland regelmatig onderzoek naar voorkeuren in koopgedrag. De consument in Beieren kiest deegwaren (pasta) en salade, terwijl  de Oost-Duitser liever aardappelen en groente heeft. In het Noordwesten wil de schnitzel-eter patat en sla. Vion Food investeert in kennis van de markt en consumentengedrag, om onze afnemers te helpen hun assortiment nog beter af te  stemmen op de voorkeuren van hun klanten. Deze kennis geeft ons bij onze afnemers een voorsprong ten opzichte van de concurrentie.

Retail en assortiment

In Duitsland heeft de slager binnen het retailsegment nog een relatief groot aandeel, vooral in het bourgondische Zuiden. Binnen het segment supermarkten is het marktaandeel van de prijsvechters juist behoorlijk groot. Zij hebben ruim een kwart van het varkensvlees. Net als in Nederland behoren de supermarkten tot grote concerns. Met de top 5 van retailers, is ongeveer 75 procent van de markt afgedekt.

In het assortiment van de supermarkten vallen twee dingen op: het enorme aanbod worstsoorten en het grote aandeel onbewerkte, rauwe  vleesproducten. Het aandeel vlugklaarproducten is behoorlijk lager dan in andere landen.

De Duitse consument heeft een traditionele smaak. De top 4 van meest favoriete varkensvleesproducten bestaat uit; nummer 1 is de schnitzel, gevolgd door de kotelet en het ‘ouderwetse’ braadstuk. Gehakt staat op de vierde plaats. Deze vier productgroepen vertegenwoordigen de  helft van de Duitse varkensvleesconsumptie.

Volg VION

Actuele varkensprijzen - lees meer

  Week 7 Week 8
Vleesvarkens € 1.91 € 1.95
Slachtzeugen € 1.68 € 1.74
Biggen € 78.50 € 81.50
Kilogram-verrekenprijs Biggen € 0.82 € 0.82

Nieuws

PLUS richt in samenwerking met Vion unieke, transparante keten in

Varkenshouderij Overesch wint Modderpoelverkiezing 2019

Vion zet warmtemaatregelen in met betrekking tot transport en slachterijen bij hoge temperaturen

Distrifresh met eerste twee 100% elektrisch aangedreven koeltrailers de weg op

Vion verplaatst productieactiviteiten Vleesindustrie Valkenswaard naar andere locaties